четвъртък, 12 март 2009 г.

Наши моряци спасиха обгазен емигрант

Наши моряци спасиха обгазен емигрант


Емигрант от Брега на слоновата кост е бил спасен от смърт от корабен екипаж с българи.

Това разказа пред БГНЕС Пламен Орманджиев - командващ офицер и офицер по сигурността на кораба "Мартина С", който плава под панамски флаг, но е с екипаж от българи и украинци. Плавателният съд е бил натоварен с памучно семе в пристанище Абиджан, Кот'Дивоар и отпътувал към Италия, където трябвало да достави стоката.

На 10 март късно вечерта в един от трюмовете бил открит човек. В него е намерени документи с името Кориба Мамаду. Човекът обаче бил обгазен от химическите вещества, с които било напръскано памучното семе срещу вредители. Екипажът оказал първа помощ на беглеца. На Мамаду била направена промивка на стомаха и му било дадено мляко. Беглецът бил и изкъпан, защото вредните вещества проникнали през кожата.

Корабът поел обратен курс и се върнал на пристанище Абиджан, за да окажат медицинска помощ на емигранта. Мамаду е върнат на властите и натоварен в линейка. Състоянието му започнало да се подобрява.

Операцията по връщането на кораба и спасяването на нелегалния пътник е струвала 60 хиляди долара. Застрахователят обещал, че ще възстанови сумата, но нищо не е сигурно докато не се преведат парите, смятат от екипажа.


Няма коментари:

Публикуване на коментар