петък, 13 март 2009 г.

Синодът: Покайте се, разколници!

Синодът: Покайте се, разколници!



Решението на Европейския съд по правата на човека в Страсбург не предвижда предаването на църкви и манастири на разколниците.

Съдът призовава България да създаде условия за осъществяването на правото на вероизповедание на разколниците. Това каза в резиденция "Бояна" Игор Понкин - експерт по международно право и член на руската църковна делегация за срещата на православните църкви у нас, предаде БТА.

На форума се обсъжда решението на Европейския съд по правата на човека в Страсбург от 22 януари по делото "Св. синод на БПЦ /Инокентий/ срещу България".

Ловчанският митрополит Гавриил каза, че разколниците искат да им се върнат 107 църкви и имоти, или 700 000 евро. По думите на Игор Понкин съдът е установил, че повечето от имотите са завзети неправомерно от разколниците и в нарушения на закона. Европейският съд по правата на човека не дава оценка за собствеността, а тези въпроси могат да се разглеждат в съдилища от гражданско-правен характер, заяви Понкин. Дойдохме тук, за да подпомогнем църквата на България в този момент и да заявим отново, че подкрепяме единствената канонична българска църква и че сме заедно с патриарх Максим, каза френският митрополит Емануил от Вселенската патриаршия и представител в ЕС.

Предложихме да бъде създадена работна група от правни експерти, която да оказва съдействие на БПЦ занапред при разглеждането на делото в Страсбург, каза Виенският и Австрийски епископ Иларион от Руската патриаршия, който също е представител в ЕС.

На въпрос дали ще върнат имотите и църквите на разколниците на Инокентий, ако това се реши след исканото обжалване на решението в Страсбург, Неврокопският митрополит Натанаил каза, че няма друга българска православна църква и няма друг Синод на тази църква, както и няма друг патриарх, освен Негово светейшество Максим. Митрополитът отправи риторичен въпрос към журналистите - кой има право върху имотите на тази църква. В отговор на въпрос дали се водят преговори с разколниците, Неврокопският митрополит Натанаил каза, че думата преговори е чужда на църквата. Не можем да водим преговори с някой, който утре ще дойде и ще вземе част от имотите. Църквата има своите канони и ние не затваряваме вратата на покаянието никога за никого, заяви митрополитът. Той каза, че от медиите Светият синод е научил за създадената междуведомствена комисия по повод на решението на Съда в Страсбург.

На въпрос откъде ще се изплащат глобите или неустойките, искани от разколниците, ако бъде присъдено такова решение, Русенският митрополит Неофит каза, че правителството, държавата трябва да реши този въпрос. Това не е проблем на БПЦ, защото той е отправен към държавата, ние можем да съдействаме с всички сили, това да бъде по-леко бреме за държавата, посочи митрополитът. Той каза, че "следователно ще плаща онзи период, който беше зле настроен срещу БПЦ и нанесе толкова щети на нея, онзи правителствен период от 1992-1994 г.". Ако се наложи нещо да плаща държавата, то трябва да платят тези, които наложиха този прецедент с църковния разкол, каза Ловчанският митрополит Гавриил. Искът на хората на Инокентий по делото в Страсбург възлиза на близо 700 млн. евро.


Няма коментари:

Публикуване на коментар