петък, 13 март 2009 г.

Ще има блокади заради депото в Кочериново

Ще има блокади заради депото в Кочериново

Жителите на Община Рила не са съгласни с депото в Кочериново

Жителите на община Рила готвят блокади заради депото в Кочериново

Жителите на Община Рила имат готовност за блокади на главен път Е-79 и пътя за Рилски манастир заради несъгласието си със сегашния проект за изграждане на Център за преработка на битови отпадъци в Кочериново. Пред Агенция Фокус кметът на Рила Георги Кабзималски заяви, че има решение за оценка за въздействието на околната среда /ОВОС/ с номер 1-1 от 2004 г., подписано от тогавашния министър Долорес Арсенова.

Според Кабзималски, подаденото заявление противоречи на пет точки от общо 24. Кметът подчерта, че след разговори с еколози е установено, че де факто има ОВОС, който не се спазва. Кабзималски допълни, че вече е водил разговори и с Посолството на Гърция в България заради подписаната конвенция между България и Гърция за чистотата на река Струма.

„Никой не е поглеждал, че депото предвижда от локалната пречиствателна станция всичко да отиде в река Струма. В документацията, в точка девет на ОВОС пише, че трябва да се предвиди локална пречиствателна станция за механично и непълно биологично обработване за отпадъчните води от депото с последващо отвеждане до градска канализация на Кочериново за окончателно пречистване в градска пречиствателна станция”, каза Кабзималски.

Той допълни, че друга точка регламентира предвиждането на възможност за сепарирането на отпадъците в претоварните станции и депото. В заявлението, подадено от кмета на Кочериново Костадин Катин обаче е записана допълнителна забележка, че претоварните станции не са предмет на настоящата документация. Разминаванията между първоначалните планове и това, което ще се прави, са тотални, коментира Кабзималски и допълни, че изключително трудно се е сдобил с документацията за депото.

Той подчерта, че жителите на Рила и околните населени места ще вземат всички необходими законови мерки за стопирането на проекта и ако няма резултат, ще се премине към крайни действия – блокада на главен път Е-79 и пътя за Рилски манастир. Сред законовите начини е и провеждането на референдум за депото в Кочериново.


По проблема кметът на Кочериново Костадин Катин отказа коментар. Само преди седмица той заяви, че в двумесечен срок трябва да бъде готов работният проект за изграждане на Регионален център за управление на отпадъци в община Кочериново. Вече е подписан договорът с българо-италиански консорциум след процедура по обществена поръчка.

Проектът трябва да бъде готов през месец май. След това ще се очаква одобрение от Брюксел, откъдето има отворено финансиране за 54 милиона евро. Реалното строителство се очаква през месец август, когато ще бъде направена и първата копка. Срокът за изпълнение е две години. Следващото заседание на сформирания инициативен комитет в Рила е в края на следващата седмица.


Няма коментари:

Публикуване на коментар